Vrijwilliger aan het woord

 

 

 

Om de zoveel tijd zetten we één van onze vrijwilligers in de spotlights! Lees meer over hun diepe dromen, magische momenten en ontdek waarom deze persoon zo verslaafd werd aan Bloemenstad! Wil jij ook graag iemand interviewen of zelf geïnterviewd worden? Mail ons als de bliksem via info@bloemenstad.be

 

"Mijn beste kampherinneringen liggen in Zeeland!"

Deze keer laten we Pritilata Willems aan het woord. Pritilata leerde Bloemenstad kennen op school, zoals velen, via één van de promotoren en tijdens een voorstelling van Bloemenstad. Na de basisvorming was ze meteen gebeten door de microbe en engageerde ze zich als moni op heel wat kampen, weekends en activiteiten. Vandaag is Pritilata één van de trekkende krachten in de werkgroep, draagt ze verantwoordelijkheid op het secretariaat van MOVE ALL-IN in week 8 en organiseert ze o.a. op het einde van de zomer het moniweekend. Superenthousiast en één van onze topvrijwilligers die zeker niet mocht ontbreken in deze rubriek. Leer Pritilata beter kennen door verder te lezen en wie weet kom je haar binnenkort wel tegen op een activiteit, kamp of vergadering van Bloemenstad! 

 

•         Beschrijf jezelf in 3 woorden.

Enthousiast, vrolijk en correct

•         Waar ben je zoal mee bezig in je vrije tijd?

Ik speel dwarsfluit in de Koninklijke Harmonie De Eendracht van Wachtebeke.

•         Wat wou je worden toen je nog klein was?

Ik heb altijd gedroomd om “juf” te worden. Daarom ga ik volgend jaar ook Lager Onderwijs studeren.

•         Wat is je grote droom?

Mijn droom is om te slagen in mijn studies en mijn eigen klas te hebben zodat ik kinderen vooruit kan helpen.

•         Wanneer ben je in Bloemenstad van start gegaan?

In de kerstperiode van 2016 heb ik de Basisvorming van Bloemenstad gedaan.
Sindsdien ben ik op betrokken bij verschillende activiteiten.


•         Hoe heb je Bloemenstad leren kennen? Wat heeft jou over de streep getrokken?

Ik heb Bloemenstad leren kennen door mijn Godsdienstleerkracht op mijn school.
Hij vertelde dat er een voorstelling kwam van Bloemenstad en zei dat dit iets voor mij was.

•         Waarom ben je vandaag nog altijd vrijwilliger?

Ik vind het geweldig om een steentje bij te dragen voor de ontspanning van onze gasten.
Als zij genieten van de activiteiten, dan geniet ik ook. Als de gasten dan achteraf met een glimlach nar huis gaan dan is het voor mij super geslaagd en daarom ben ik vrijwilliger bij Bloemenstad. Om de glimlach op de gezichten van de gasten te toveren. 


•         Welk kamp was voor jou het ultieme kamp en waarom?

Mijn beste kampherinneringen liggen in Zeeland. We waren met de E-gasten naar Nederland getrokken naar een vakantiepark. Daar hebben we geweldige momenten beleefd o.a. aan de zee en op de terrasjes.

•         Voor welke kampen ga je je zeker inschrijven en waarom?

Ik heb me zonder te twijfelen opnieuw ingeschreven voor de vakantie met E.
Ik ben ervan overtuigd dat dit opnieuw een heel aangename vakantie wordt.

 

Bedankt voor dit interview Pritilata en tot binnenkort op kamp! Hieronder nog een paar kampfoto's...

 

Op MOVE in Brugge, tijdens de herfstvakantie.

 

Op verwenvakantie in Zeeland, met de volwassenen van E.

 

 

"Die kookweken zijn echt intense weken, waar altijd veel verteld, gelachen én gehuild wordt."

Natascha Possel gaat al 10 jaar mee op kamp in de keukenploeg. De collega's met wie Natasha de ploeg voor week 7 vormt, zijn intussen echte vriendinnen geworden. Ook komende zomer kan je Natascha en de andere keukenvrijwilligers van week 7 (of ook 'team Merksem') tegenkomen op kamp in De Hoge Rielen in week 7. Bedankt voor dit fijn interview Natascha en bedankt voor al die jaren keukengeweld in Bloemenstad!

 

 • Stel jezelf kort even voor!

Hallo, ik ben Natascha en ik geef al 18 jaar les in Sint-Eduardus, Merksem. Ik geef economie en ik coach ook onze mini-ondernemingen. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen van 17 en 19 jaar.

 

 • Beschrijf jezelf in 3 woorden.

Vriendelijk, eerlijk, nieuwsgierig.

 

 • Waar ben je zoal mee bezig in je vrije tijd?

Ik ben graag creatief bezig; ik heb 5 jaar muziek- en pianolessen gevolgd, nu volg ik een initiatiejaar op de tekenacademie.  Ik hou ervan om thuis een gezellige en warme sfeer te scheppen, lekker te koken, mensen te ontvangen.  Uit gaan eten met het gezin om bij te praten, koffiekletsen met vriendinnen zijn dingen waar ik echt van hou.  Daarnaast ben ik graag wat sportief bezig en probeer ik twee keer per week te joggen.  Ik hou ook van lezen, films kijken, welnessdagjes in de sauna, citytrips, dansen.  Ik kijk ook graag naar de laatste nieuwe trends op vlak van mode en inrichting en snuister dan ook graag in leuke winkeltjes en toffe sites op internet.

 

 • Wat wou je worden toen je nog klein was?

Dat is een paar keer veranderd doorheen mijn kinderjaren: actrice, schooljuffrouw, bankdirecteur, winkelier

 

 • Wat is je grote droom?

Een echt grote droom heb ik niet.  Maar ik zou wel heel graag in een goede gezondheid oud willen worden met de mensen rond mij die ik graag zie en nog de dingen kunnen doen die ik graag wil doen, voluit van het leven kunnen genieten.

 

 • Wanneer ben je in Bloemenstad van start gegaan?

Dat is ondertussen zo’n 10 jaar geleden.

 

 • Hoe heb je Bloemenstad leren kennen? Wat heeft jou over de streep getrokken?

Dat was door mijn collega Annelies die toen aan mij en nog wat andere collega’s vroeg “of wij interesse hadden om samen als vrijwilliger te gaan koken in de vakantie”.  Wij hebben ja gezegd en ondertussen zijn wij de vaste kookploeg van week 7.  Wij zijn daardoor ook goede vriendinnen geworden, meer dan alleen collega’s.  Die kookweken zijn echt intense weken, waar altijd veel verteld, gelachen én gehuild wordt.  Dat heeft een sterke band gesmeed en we voelen die vriendschap ook buiten onze kookweken.

 

 • Waarom ben je vandaag nog altijd vrijwilliger?

Omdat ik een week met mijn vaste kookvriendinnen echt niet wil missen én omdat ik door iets te doen dat ik graag doe nl.  koken mensen gelukkig en blij kan maken.  Onze gastjes van week 7 (kinderen tot 18 jaar) hebben dikwijls zo weinig geluk in het leven en hebben schrijnende en hartverscheurende dingen meegemaakt, ons hart breekt er soms van.   Als je ze dan ziet hoe ze zich amuseren en genieten en helemaal openbloeien tijdens hun vakantieweek bij bloemenstad word ik daar zelf gelukkig van.  Als ze dan met een lach komen zeggen “dat het eten lekker was” geeft me dat energie. En die energie is nodig want op zich is zo’n kookweek echt wel vermoeiend.  Ook zeker het feit dat mijn vaste kookmaatjes er zijn en we ons echt wel amuseren doet me dat volhouden.

 

 • Hoe zou je Bloemenstad beschrijven aan iemand die de werking niet kent?

Een organisatie met een warm hart voor de allerzwaksten in onze maatschappij en waar je je ook als vrijwilliger geliefd en geborgen voelt.

 

 • Welk kamp was voor jou het ultieme kamp en waarom?

Elk jaar was fantastisch, intens, vermoeiend.  Ik zou niet kunnen zeggen dat er specifiek één jaar uitsprong.  Vorig jaar was misschien wel speciaal omdat mijn dochter er voor de eerste keer bij was als monitor.  Ik heb mijn kinderen meegenomen op kamp vanaf ik ben begonnen als vrijwilliger en ondertussen heeft mijn dochter ook stevig de Bloemenstad-microbe te pakken.

 

 • Waar en wanneer kunnen we jou in  2019 tegenkomen in Bloemenstad?

In de Hoge Rielen , week 7 natuurlijk.

 

 

 

"Het werd één van de mooiste weken van mijn leven!"

Ulrike Burki leerde via een vriendin Bloemenstad kennen en schreef zich last-minute en impulsief in om mee te gaan op verwenvakantie met E. Meteen was Ulrike verkocht en nog steeds zet Ulrike zich met hart en ziel én veel creativiteit in op de kampen. Lees verder het interview en kom meer te weten over één van onze topvrijwilligers!

 

 • Stel jezelf kort even voor!

Mijn naam is Ulrike. Ik ben twintig jaar en studeer Taal- en Letterkunde.

 

 • Beschrijf jezelf in 3 woorden.

Zorgzaam, geduldig, perfectionistisch

 

 • Waar ben je zoal mee bezig in je vrije tijd?

Als ik niet met mijn neus in een studieboek zit, dan zit ik waarschijnlijk met mijn neus in een roman, in een dichtbundel of in een schrift waar ik zelf gedichten in schrijf. Ik hou enorm veel van lezen en schrijven en besteed daar dan ook het grootste deel van mijn vrije tijd aan. Ik geniet ook wel van de occasionele café-avond en heel af en toe doe ik ook wel eens een karaoke-uitspatting.

 

 • Wat wou je worden toen je nog klein was?

Als kind wou ik dolgraag verpleegster of bibliothecaris worden. Zowel de interesse voor de zorg als die voor de literatuur hebben er altijd al ingezeten. In mijn studie heb ik voluit voor de literatuur gekozen, in Bloemenstad kan ik het zorgzame kwijt.

 

 • Wat is je grote droom?

Ik wou altijd al een beroemde dichter worden, zo eentje waarvoor de mensen aanschuiven op de boekenbeurs. Omdat ik mij ervan bewust ben dat dat een heel zeldzaam fenomeen aan het worden is, zou ik ook al dolgelukkig zijn met mijn naam op de omslag van een boek. En verder wil ik ook heel graag eens ABBA ontmoeten.

 

 • Wanneer ben je in Bloemenstad van start gegaan?

In de zomer van 2017 ging ik voor het eerst mee op Bloemenstadvakantie. Het was meteen een kamp op locatie: we trokken naar het drielandenpunt met E. Het werd een prachtige vakantie vol zon, toffe activiteiten en memorabele momentjes met de gasten. Een paar van de dingen die de gasten toen gezegd hebben, hebben Liv en ik daarna nog zo vaak gequoot dat ze ondertussen tot onze basiswoordenschat zijn gaan behoren.

 

 • Hoe heb je Bloemenstad leren kennen? Wat heeft jou over de streep getrokken?

Mijn beste vriendin, Liv, had al een paar kampen gedaan en vertelde daar altijd vol passie over. Toen ik eens liet vallen dat zo’n kamp mij ook wel leuk leek, spoorde ze mij aan om mee te komen op E-vakantie. Heel impulsief heb ik toen gemaild of ik nog mee kon en niet veel later zat ik totaal onvoorbereid, maar met heel veel goesting in de auto op weg naar het vakantiehuisje. Het werd één van de mooiste weken van mijn leven en ik ben met veel plezier blijven terugkomen.

 

 • Waarom ben je vandaag nog altijd vrijwilliger?

In de weken kamp die ik al achter de rug heb, heb ik ongelooflijk veel van de gasten geleerd. Bij Bloemenstad leer je dat niet alles perfect hoeft te zijn, dat er altijd voor alles een oplossing bestaat en vooral ook dat een beetje warmte en geduld heel veel kunnen doen. Bovendien gaat er niets boven het gevoel dat je krijgt wanneer een gast je in vertrouwen neemt als hij het moeilijk heeft.

 

 • Welk kamp was voor jou het ultieme kamp en waarom?

De E-verwenvakantie op het drielandenpunt zal altijd speciaal blijven, omdat het mijn eerste kennismaking met bloemenstad was. Het meest verrassende succes was het kamp met B1 deze zomer. Ik ging er altijd vanuit dat ik met mijn rustige persoonlijkheid een typische ‘volwassenenmoni’ was, maar de lachebekjes van B1 hebben echt mijn hart gestolen! Het voordeel was ook dat we een supertoffe moniploeg hadden met karakters die elkaar perfect aanvulden.
 

 • Voor welke kampen ga je je zeker inschrijven en waarom?

Ik heb me al ingeschreven voor het paaskamp en ook voor week 3 en week 6, een weekje met de allerkleinsten en een weekje met de alleroudsten. Ik zou er graag nog een week bij nemen, maar dat moet ik nog zien te regelen met mijn vakantiejob.

 

Dikke merci Ulrike voor het interview en op naar nog vele kampen!

 

 

 

"De zomerkampen, die kunnen er niet snel genoeg zijn!"

 

Deze keer zetten we Liv Bastiaens in de spotlights als vrijwilliger aan het woord. Lees meer over Liv haar belevenissen op de verwenvakantie in de Ardennen, vuil spel met B4 en hoe improvisatie en een stevige portie durf kunnen leiden tot een topactiviteit. 

 

 • Kan je je kort even voorstellen?

Ik ben Liv, 18 jaar en studeer logopedie en audiologie. Ik begin nu aan mijn derde jaar Bloemenstad.

 

 • Wanneer en hoe heb je Bloemenstad leren kennen?

Ik heb Bloemenstad leren kennen via Jolien Do, we waren samen op een singer-songwriter kamp in de zomer en daar vertelde ze altijd over de leuke avonturen die ze beleefde. Een paar weken later vroeg ze of ik geen zin had om mee te gaan op BAVO, en zonder er echt verder bij na te denken schreef ik me meteen in!

 

 • Wat drijft jou om als vrijwilliger aan de slag te gaan in Bloemenstad?

Ik vind het zalig om nieuwe activiteiten te bedenken en creatief bezig te zijn met een uitdagende doelgroep, en zo mijn grenzen te verleggen. Vooral dat laatste was voor mij vroeger heel moeilijk, maar hoe meer ik op kamp ga hoe meer grenzen ik durf te verleggen. Ook de vriendschappen die je opbouwt zijn een grote motivatie. Na een week intensief samen te werken bouw je echt een heel speciale band op. Mijn beste vrienden zitten dan ook bijna allemaal in Bloemenstad.

 

 • Welke activiteiten van Bloemenstad heb je achter de rug en welke springt er voor jou uit? Waarom?

Ik heb al verschillende weekends en kampweken achter de rug. Maar een activiteit van deze zomer in week 5 was toch wel een speciale. We deden vuil spel met B4, een groep die voor de eerste keer op kamp kwam. We waren niet zeker of ze dat wel leuk zouden vinden maar besloten om het toch te proberen.  Wim en ik waren er een beetje last minute mee afgekomen, en moesten dus improviseren op het moment zelf welke spelletjes we gingen doen. Uitendelijk maakten we echt compleet nieuwe spelletjes met bloem, erwten, en nog andere vuile etenswaren. De gasten vonden dat echt geweldig, en voor ons was het ook enorm leuk om te improviseren en zo nieuwe spelletjes uit te vinden die we zeker kunnen meenemen naar volgend jaar!

 

 • Wat was voor jou de zotste activiteit/kamp en wil je graag opnieuw beleven? Waarom?

Ik vond de verwenvakantie met E in de Ardennen 2 jaar geleden wel echt super leuk! Het was spannend omdat we zo ver van huis waren voor de eerste keer, en de locatie was heel uitdagend met veel bergen en bossen om in te gaan wandelen. Maar het was er vooral heel mooi, en de gasten hebben er toen zo van genoten. Het was ook zalig dat we elke dag samen kookten met de gasten, het was voor ons ook een beetje een verwenvakantie.

 

 • Omschrijf Bloemenstad in drie woorden!

Superleuk, inspirerend, en grensverleggend!

 

 • Waar kijk je naar uit voor 2019?

Ik kijk zeker uit naar het F-estival weekend, wat volgens mij echt een feestje gaat worden! Ook natuurlijk naar het paaskamp en de zomerkampen, die kunnen er niet snel genoeg zijn.

 

 • Nog iets dat je graag aan de lezers van de infoflash wil meegeven?

Als je nog twijfelt om mee te gaan op kamp met pasen of deze zomer, gewoon doen! Twijfelen is totaal overbodig!

 

 

 

'Ik ben zot graag bij de gasten'

 

Deze keer is Selena Spanoghe onze vrijwilliger aan het woord. Van een eerste kampweek met de volwassenen van G2 tot opgaan in de fantasie van de kinderen van A2. Kom meer te weten over Selena haar Bloemenstad-ervaringen!

 

 • Kan je je kort even voorstellen?

Ik ben Selena Spanoghe. Ik ben 18 jaar en zit in mijn eerste jaar ergotherapie aan Artevelde.

 

 • Wanneer en hoe heb je Bloemenstad leren kennen?

Ik heb Bloemenstad leren kennen door de promotie van de basisvorming in het vijfde middelbaar op Sint-Paulus in Gent. Wat ze toen vertelden sprak me zo aan en ik schreef me diezelfde avond nog in.

 

 • Wat drijft jou om als vrijwilliger aan de slag te gaan in Bloemenstad?

Ik ben zot graag bij de gasten. Ik vind het super leuk om activiteiten te verzinnen en uit te voeren. De lachende gezichten en de liefde die je terugkrijgt vind ik echt geweldig. Ook ben ik altijd zotblij als ik mijn vrienden terugzie op kamp.

 

 • Welke activiteiten van Bloemenstad heb je achter de rug en welke springt er voor jou uit? Waarom?

Ik heb vijf weken kamp, een MOVE-weekend en enkele zaterdaguitstappen achter de rug. En een moment dat er voor mij echt uitspringt was in mijn eerste week. We gingen met G2 naar Brugge. Achteraf gezien niet het beste idee met vier rolstoelen. Toch was de uitstap super tof. Maar het beste moment kwam op de trein terug. Toen bracht ons Nadientje iedereen aan het lachten toen ze de conducteur enthousiast begroette met ‘Dag facteur’.

 

 • Wat was voor jou de zotste activiteit/kamp en wil je graag opnieuw beleven? Waarom?

Een van de leukste activiteiten die ik heb meegemaakt was een fantasiewandeling door de chocoladefabriek van Sjackie. Dit deden we afgelopen zomer ik week drie met de gastjes van A2. Het was echt geweldig om hen zo in de fantasie te zien opgaan en plezier te maken.

 

 • Omschrijf Bloemenstad in drie woorden!

Thuiskomen
Vriendschap
Plezier

 

 • Waar kijk je naar uit voor 2019?

Ik kijk echt uit naar paaskamp. Ik kan niet wachten tot het eindelijk vakantie is en de gasten komen!

 

 • Nog iets dat je graag aan de lezers van de infoflash wil meegeven?

Voor iedereen die nu ook examens heeft: Nog veel succes!

 

 

 

Infoflash maart 2018

 

 

•     Kan je je kort even voorstellen?

Mijn naam is Djoren Rogge. Ik word dit jaar 26 en woon sinds een jaar in Sint-Amandsberg(Gent). In het dagelijkse leven ben ik Netwerktechnicus bij Telenet.


•     Wanneer en hoe heb je Bloemenstad leren kennen?

Mijn nonkel(Veron Raes) is een bekend figuur in Bloemenstad, hij zat vroeger ook in de raad van bestuur. Ik ben de jongste van een gezin met 5 kinderen en mijn broer en zussen waren reeds alle 4 al actief in Bloemenstad.

Ik was 15 jaar en moest dus in principe een jaar geduld uitoefenen alvorens ik op kamp zou mogen komen. Aangezien ik dus nog niet naar Bloemenstad mocht besloot ik die zomer een vakantiejob te doen waar ik de godganse dag bessen moest gaan trekken in een veel te warme bessenplantage. Toen ik de derde dag dat ik naar mijn vakantiejob geweest was thuis kwam kreeg ik telefoon van mijn zus die op kamp was met Bloemenstad in Diksmuide. Ze zei me dat ze een groot moni te kort hadden en vroeg me of ik het niet zag zitten om de dag er na naar Diksmuide te gaan. Ik twijfelde even omdat ik die vakantiejob had aangenomen om me mijn eerste elektrische gitaar te kunnen kopen maar ik besefte meer en meer dat een carrière als bessenplukker niet echt mijn ding was dus ging ik in op haar voorstel. Ze zei me dat ik ook nog vrienden mocht meebrengen dus belde ik Karel op die ook is ingegaan op  het voorstel en ook nog vele mooie Bloemenstadjaren heeft mogen meemaken door dit telefoontje.

 

•         Wat drijft jou om als vrijwilliger aan de slag te gaan in Bloemenstad?

Ik ben er in eerste instantie naar toe gegaan voor de uitdaging. Maar nu ik het er gewoon ben kan ik hier heel rap op antwoorden, en mijn antwoord is: 'voor de vriendschap'.

In Bloemenstad heb ik vrienden gemaakt waarvan ik overtuigd ben dat er vele voor het leven zijn. Mijn huidige woonplaats is zelfs deels gekozen door de vriendschappen die ik binnen Bloemenstad heb gemaakt. Ik groeide op in Waregem maar sinds mijn 16 jaar was ik elk weekend en elke vakantie in Gent te vinden omdat mijn vriendenkring daar woonde.

Natuurlijk is het niet enkel en alleen om de vriendschap te doen. Het werk dat door die bende vrijwilligers en werkkrachten verzet wordt is gewoon prachtig. Als je die gasten ziet glunderen op kamp smelt je toch elke keer weer een beetje.

Elke zomer dat ik op kamp ben en ik 's avonds een beetje uitrust van een drukke dag met het nodige pintje er bij denk ik wel eens: 'eigenlijk is dat echt zot wat wij hier doen, we mogen echt wel trots zijn op onszelf!'

 

•         Welke activiteiten van Bloemenstad heb je achter de rug en welke springt er voor jou uit? Waarom?

In die bijna 12 jaar actief te zijn in Bloemenstad heb ik natuurlijk al massa' s activiteiten achter de rug, ik kan ze dus moeilijk allemaal beginnen opnoemen. Als ik dan toch eentje moet opnoemen ga ik voor een voorbeeldje van 3 jaar geleden op kamp.

Op BAVO wordt het de cursisten er bijna ingestampt dat ze creatief moeten zijn en out of the box denken.

Ik was kampverantwoordelijke in een volwassenen week. Mensen die niet creatief zijn en niet out of the box denken zouden hun dagen dus bij gevolg vullen met enkel en alleen maar wandelen en koffie drinken.

Tijdens de middagrust kwam een groep ons vragen of het ok was dat ze met hun groep dat ze een waterglijbaan zouden bouwen om die namiddag met hun gasten te gebruiken. In zo iets zagen wij geen probleem als secretariaat dus stemden uiteraard toe.

Een klein uur later kwam die zelfde groep nogmaals vragen of we eens wouden mee gaan kijken naar hun constructie of het echt wel ok was, deze boodschap gaf ons toch wel een klein beetje argwaan dus we gingen gaan kijken. Buiten troffen we aan een standaard plastieken zeil aan met bruine zeep op zoals de meesten een waterglijbaan zouden maken, maar daar achter zagen we een band/bootje staan met een touw aan die verbonden was aan de auto van één van de monitoren van die groep.
We besloten dan maar om ze zelf even te testen met de monitoren en het secretariaat om zeker te zijn dat alles veilig was. De test was geslaagd en de monitoren konden er niet genoeg van krijgen dus konden we niet anders dan onze gasten ook dit amusement te gunnen.

Na de middagrust zijn ze van start gegaan en ik heb in mijn leven nog nooit zo een enthousiaste G groep(40-50jarigen) gezien. Alleen maar lachende gezichten die er maar niet genoeg van konden krijgen. Voor de gasten die enige schrik hadden was er nog activiteit genoeg zoals supporteren of meerijden met die monitor in zijn auto.

 

•         Wat was voor jou de zotste activiteit/kamp en wil je graag opnieuw beleven? Waarom?

Ik denk dat ik deze hierboven al ruimschoots beschreven heb :) Maar eigenlijk zou ik een boek kunnen schrijven van alle activiteiten die me bijgebleven zijn, dit ga ik jullie gelukkig besparen.

Als ik dan toch nog een voorbeeldje mag gegeven is het de fietstocht met B23 vorig jaar. Er was ook enorm veel twijfel of dit wel verantwoord was maar het was een machtige ervaring die perfect verlopen is en ben  enorm gelukkig dat ik er dit jaar opnieuw mag bij zijn.

 

•         Omschrijf Bloemenstad in drie woorden!

- vriendschap
- levenservaringen
- grensverleggend

 

•         Waar kijk je naar uit voor komende zomer?

Nu ik mezelf al bijna 7 jaar een werkmens mag noemen is de tijd van 4-5 kampweken en een basisvorming voor mij verleden tijd. Toch kan ik het niet laten om zo goed als de helft van mijn verlof op te nemen voor Bloemenstad. Op de weinige tijd dat ik nu dus nog aanwezig ben kijk ik zoals elk jaar terug uit naar mijn kampweek als secretariaat, bavo en het fietsweekend van B23.

 

•         Nog iets dat je graag aan de lezers van de infoflash wil meegeven?

Ik wil me graag even richten tot de jeugd, ja nu klink ik als een extreem oude mens maar ik wil me vooral richten naar de schoolgangers.

Mijn boodschap is:

Vergooi uw volledige vakantie en weekends niet met enkel te gaan werken, je zal nog genoeg moeten werken in je leven en hoe cliché het ook klinkt, geld alleen maakt niet gelukkig. Ik heb er nog geen minuut spijt van gehad dat ik vroeger meer tijd heb gestoken in vrijwilligerswerk dan in vakantiejobs.

De ervaring die je in Bloemenstad opdoet is zo veel meer waard dan het loon van die vakantiejob. Ik besefte dit zelf aan die leeftijd eigenlijk ook niet, maar dat beseft is er de laatste 2-3 jaar wel gekomen.

In Bloemenstad krijg je de kans om verantwoordelijkheden op te nemen waar je in het bedrijfsleven een directeursfunctie voor nodig hebt, grijp die verantwoordelijkheden! Je zal er in de eerste plaats enorm veel van over je zelf leren en in de tweede plaats ervaringen door opgedaan hebben die je later op een sollicitatie/in het bedrijfsleven enorm goed kan gebruiken.

 

 

Kriebelend, spetterend en knetterend!

 

Kan je je kort even voorstellen?
Ik ben Jolien Doyen, maar veel vrienden in Bloemenstad noemen mij Jolle. Ik ben 20 jaar oud en studeer Orthopedagogie!

Wanneer en hoe heb je Bloemenstad leren kennen?
Voor mij is het ondertussen bijna 5 jaar geleden dat ik Bloemenstad leerde kennen, net zoals bij vele anderen gebeurde dit in het 5e middelbaar. Ik ben samen met een paar klasgenoten op BAVO vertrokken. En wat een leuke week was dat!

Wat drijft jou om als vrijwilliger keer op keer in te schrijven voor Bloemenstad-activiteiten?
Wanneer ik aan Bloemenstad denk begint het al meteen te kriebelen! De glimlach van mijn gastjes en het plezier dat ik met hen beleef kan je nergens anders vinden!

Welke activiteiten van Bloemenstad heb je achter de rug en welke springt er voor jou uit? Waarom?
De zotste activiteit die ik heb gedaan met Bloemenstad was een van de eerste die ik heb meegemaakt. Met de F en D gasten naar het Boudewijn Seapark!

Wat was voor jou de zotste activiteit/kamp en wil je graag opnieuw beleven? Waarom?
In een kampeek met E hadden we het sprookjesbos tot leven laten komen op het domein van Menas in Maria-Aalter. Alle gasten waanden zich in een sprookjesparadijs en hebben hun favoriete figuren kunnen ontmoeten!

Omschrijf Bloemenstad in drie woorden!
Kriebelend, spetterend en knetterend!

Hoe herinneren jouw medemoni’s jou na een weekje kamp samen?
Als een (hoop ik) leuke medemoni die niet kan wachten tot de gasten er de volgende week weer staan.

Waar kijk je naar uit voor komende zomer?
Naar het Themakamp met C: reis rond de wereld! Het is het eerste Themakamp dat ik mee doe, en ik kijk uit naar het klein maar fijne gezelschap in de mooie bossen van Kasterlee.

Nog iets dat je graag aan de lezers van de infoflash wil meegeven?
Uhuuuuum Uhuuuuum Uhuuuuum
Aan alle die op kamp komen, proficiat!
Aan alle die niet op kamp komen, schrijf je snel in!

 

Hier een leuke foto van op kamp! Merci voor dit interview Jolien!

 

 

'Naar de Lokerse Feesten met D4!'

 

Kan je je kort even voorstellen?
Ik ben Marthe Geeroms. Ik ben 18 jaar en ben een student aan universiteit gent. 

Wanneer en hoe heb je Bloemenstad leren kennen?
Ik ben begonnen bij bloemenstad nadat enkele promotoren Bloemenstad kwamen voor stellen in mijn secundaire school, Sint-Paulus. Ik deed BAVO en zo ben ik enthousiast begonnen aan mijn eerste kamp in Bloemenstad!

Wat heeft je overtuigd om mee te gaan op basisvorming?
Wat mij overtuigde om mij in te schrijven voor de basisvorming was dat mensen met een beperking volledig onbekend terrein was. Dat je al op de vormingsweek zelf in contact kwam met hen heeft me helemaal overtuigd! Ik wou meteen weten of dit vrijwilligerswerk iets voor mij was.

Welke activiteiten van Bloemenstad heb je achter de rug en welke springt er voor jou uit? Waarom?
Mijn eerste echte bloemenstad ervaring (na BAVO) was C-weekend. Daar begon ik met bibberende knieën aan omdat ik echt niet wist hoe het ging zijn. Ik ben aan het weekend begonnen door mee te gaan met het busje naar de locatie. Toekomen samen met de gasten en het weekend samen met hen beleven was heel leerrijk!

Wat was voor jou de zotste activiteit/kamp en wil je graag opnieuw beleven? Waarom?
De activiteit die er voor mij uitsprong was de Lokerse feesten met onze D4 gasten. Ik vond het zo leuk dat we met deze mensen toch naar een festival konden, welleswaar aangepast aan mensen met een beperking, maar ik denk dat zowel gasten als moni’s zich daar echt hebben geamuseerd. Ik zou het zo nog een keer doen! Onze gasten meenemen op verplaatsing vind ik persoonlijk in het algemeen wel leuk! Al is het gewoon naar de winkel gaan en terug.

Omschrijf de basisvorming van Bloemenstad in 3 woorden!
BAVO in 3 woorden: open minded, leerrijk, horizon verbredend

Welke sessie van de basisvorming was voor jou een ultieme topper?
Voor mij waren de avonden waar je zelf een activiteit kon kiezen echt heel leuk! Zo heb ik mij eens heel impulsief ‘ingeschreven’ bij de sessie acteren op improvisatie. Ik bakte er helemaal niets van, maar ik heb wel goed gelachen!

Wat vond je van de basisvorming? Welk moment zal je niet snel vergeten?
Ik vind de basisvorming een week die ik in het algemeen niet snel zal vergeten! De leukste momenten vond ik de fuifjes ’s avonds! Gewoon zot doen, jezelf zijn, iedereen leren kennen… zalig!

Waar kijk je naar uit voor het komende Bloemenstadjaar?
Ik wil super graag EXPERT eens meedoen! Ik kijk er echt naar uit om nog meer te weten te komen, hoe kan ik het beter doen, waar moet ik aan werken/ op letten… en uiteraard de zomer!!

Heeft Bloemenstad jouw verder leven beïnvloed? Zo ja, hoe?
Bloemenstad heeft zeker mijn leven veranderd! Alle vrienden, jezelf leren kennen en tegenkomen! Vooral heeft Bloemenstad mijn levensvisie verruimd en ook wel wat gestuurd. Ik had wel al een toekomst visie, maar ik heb die door bloemenstad toch lichtjes gewijzigd! Vroeger wou ik de wereld rondtrekken als kinesist, maar mijn ‘passie’ voor mensen met een beperking zou ik heel hard missen. Ik zou graag een kinesist zijn die de fysieke beperkingen van mensen met een mentale beperking aanpakt en op die manier hun leven comfortabel maakt.

Nog iets dat je graag aan de lezers van de infoflash wil meegeven?
Als laatste nog dit: wees welkom en geniet!! :D

 

Bedankt voor dit interview Marthe!

 

 

 

"Het is alsof er iets magisch gebeurt"

Deze keer komen we meer te weten over Tine De Lombaert haar ervaringen in Bloemenstad. Tine is een vaste waarde in de keukenploeg en is onze promotor op Sint-Paulus in Gent. Lees hieronder het interview met Tine!

 

Kan je je kort even voorstellen?
Ik ben Tine De Lombaert, leerkracht Engels en Nederlands op het Sint-Paulusinstituut in Gent. Ik woon in Wetteren, heb een man en een vrolijke tweeling van bijna 5 jaar in huis rondlopen.

 

Wanneer en hoe heb je Bloemenstad leren kennen?
Ik heb Bloemenstad leren kennen toen ik net aan de slag was op Sint-Paulus. Ik zag een affiche hangen in de refter en die trok meteen mijn aandacht. Dit vooral omdat ik zelf als jongere kampen begeleidde met mensen met een beperking (bij Kazou). Dit heb ik bijzonder graag gedaan! Net zoals ik de monitoren van Bloemenstad steeds hoor verkondigen tijdens de promo voor de Bavo op school, waren die kampen niet alleen superleuk, maar leerde ik mezelf ook veel beter kennen. Kortom, die ervaringen hebben mij sterk gevormd. Bovendien beteken je als monitor zo ongelofelijk veel voor de vakantiegangers dat ik het als mijn morele plicht voelde om ook op Sint-Paulus de leerlingen te overtuigen om zich te engageren voor dit nobele doel. Toen een toenmalig directielid mij vroeg om promotor te worden, was ik meteen verkocht.

 

Je bent een vaste waarde binnen de ploeg keukenvrijwilligers. Wat overtuigt jou om je te engageren als keukenvrijwilliger? Waarom ga je iedere zomer mee op kamp?
Eigenlijk om dezelfde reden waarom ik vroeger meeging als moni op kamp. Het is zo ongelofelijk belangrijk dat de gasten op kamp kunnen gaan, en daarvoor zijn er moni’s en kookploegen nodig. En als je bovendien merkt dat de gasten de tijd van hun leven beleven, dan maakt dat je dag en je vakantieweek compleet, als moni én als keukenvrijwilliger.


Wat is je favoriete taak binnen de keukenploeg op kamp?
Ik heb niet echt een favoriete taak, al moet ik eerlijkheidshave toegeven dat ik liever in de kookpotten roer dan achter de afwas sta. Meestal word ik ingezet om voor de vegetariërs iets te voorzien, dus is het wel fijn om daar wat mijn ding mee te kunnen doen,  maar voor de rest help ik overal waar nodig. Ik word eigenlijk gewoon al blij om samen met een team een heerlijke maaltijd op tafel te krijgen, onafgezien van wat ik er ook aan bijgedragen heb.

 

Wat is volgens jou het ultieme kampgerecht?
Moeilijk om te zeggen! Ik zou kunnen zeggen: frietjes met stoofvlees, omdat dat nu eenmaal de  klassieker bij uitstek is, zeker als ik zie hoe de chef-kok van het stoofvlees (ieder zijn specialiteit ;-))  met liefde dat vlees bereidt. Maar zelf geen vleeseter zijnde, hou ik het op iets wat voor mij persoonlijk én voor de gasten ook steeds een succesnummer is, namelijk spaghetti (bolognaise en uiteraard de vegetarische variant!). Succes gegarandeerd!


Naast keukenvrijwilliger ben je ook promotor voor Bloemenstad. Op welke school ben je promotor en hoe pak je dat aan? Wat is jouw strategie?
Ik ben promotor op het Sint-Paulusinstituut in Gent. Ik probeer vooral de ‘leerling naar leerling’-strategie. Ik ga ervan uit dat je als leerkracht, hoe jong van geest je ook mag zijn, nooit zo overtuigend overkomt als een medeleerling. Toen ik een aantal jaren geleden de eerste leerling zover had gekregen om de stap te zetten, heb ik haar het jaar nadien meteen mee op het sleeptouw genomen, en ondertussen kan ik toch steeds rekenen op een mooie delegatie leerlingen (van het 6e jaar) en oud-leerlingen. Om de presentatie toch ook overzichtelijk te houden, roep ik soms de hulp in van Hilke want leerlingen kunnen soms in al hun enthousiasme hun publiek overdonderen en raken zo de draad wat kwijt. Uiteraard zijn de (oud-)leerlingen een enorme meerwaarde, en zijn zij diegenen die de volgende delegatie warm maakt voor Bloemenstad! Ik zit er (bijna) voor niets tussen. Het enige wat ik doe, behalve het organiseren van de promotour, is mijn leerlingen in het 5e jaar blijven herinneren aan Bloemenstad en hen bestoken met de vraag of ze zich al ingeschreven hebben voor de Bavo ;-)!

 

Welke rol speelt de basisvorming en Bloemenstad voor je leerlingen en hoe merk je dat op school?
Ik heb het tijdens de promotours in de klassen al verschillende keren gezegd, maar de Basisvorming doet iets met de leerlingen. Wat precies, weet ik niet. Het is alsof er iets magisch gebeurt, waardoor ze helemaal betoverd worden door Bloemenstad!


Omschrijf de basisvorming van Bloemenstad in 3 woorden!
Magisch, hartverwarmend en verrijkend!

 

Wat wens je Bloemenstad en de vrijwilligers toe?
Ik wens dat iedereen het beste van zichzelf kan blijven geven op talloze kampen en vakanties, dat iedereen zijn plaatsje vindt in Bloemenstad en dat ze deze mooie ervaringen kunnen meenemen voor de rest van hun leven!

 

Dankjewel voor dit interview Tine! Hieronder een leuke foto van een aantal jaren geleden op kamp in Diksmuide. 

 

 

"Ooit gaan we naar de bergen!"

Deze maand laten we Iben Verstuyf aan het woord. Iben is ondertussen een vertrouwd gezicht op kamp in week 7. Maar hoe kwam Iben in Bloemenstad terecht, wat betekent Bloemenstad voor hem en wat wil hij in hemelsnaam in de bergen gaan zoeken? Kom het hieronder te weten!

 

Wanneer en hoe ben je in Bloemenstad terecht gekomen en wat was je eerste indruk?
Mijn eerste Bloemenstadweken waren in de zomer van 2013. Ik had me ingeschreven voor 1 weekje, week 2 met onze volwassenen van E. Toen ik thuiskwam vond ik het zo leuk dat ik me diezelfde zomer nog voor 2 extra weken inschreef! 1 week met B2 en 1 week met D4. De nieuwsgierigheid was gewekt en ik ben blijven terugkomen. Voor de kampweken had ik in december 2012 al een heel mooie BAsisVOrming gedaan. Toen is het dus eigenlijk écht begonnen.

Heeft Bloemenstad je verder leven beïnvloed?
Absoluut! Binnen Bloemenstad wordt dit wel vaker gezegd, maar daarbuiten vinden mensen dat toch vrij straf om te horen. Bloemenstad heeft mij een groot stuk gemaakt wie ik vandaag de dag ben.
Laat mij het even zo zeggen; We gaan op kamp met allemaal jonge mensen. Jonge vrijwilligers. Iedereen heeft zijn eigen karakter, eigen sterke en zwakke punten. Iedereen is op zoek, op die leeftijd, om zichzelf ergens een plaatsje te geven. We worden allemaal volwassen, we willen allemaal ergens bijhoren. Als je op zo’n leeftijd in contact komt met onze gasten, met hun unieke specifieke moeilijkheden die soms toch zo goed op de onze lijken, dan leren die jonge vrijwilligers naar binnen kijken. Ze leren dingen naar waarde achten en ze leren vergeven en samenwerken. Als ik zie hoe mensen toekomen in Bloemenstad en hoe ze groeien doorheen de jaren, dan durf ik met recht en rede zeggen dat dit mijn en het leven van andere monitoren zeker heeft beïnvloed!


Wat zou je heel erg graag eens met Bloemenstad willen doen? Wat is je ultieme droom?
Dit is dan puur vanuit mijn eigen hobby’s en interesses, maar ooit gaan we naar de bergen! Voor mij zijn er weinig plaatsen zo adembenemend en puur als de bergen. Het zou fantastisch zijn om onze gasten ook die kans te geven om dit te ontdekken.

Over welk Bloemenstadmoment vertel je binnen 10 jaar nog verhalen?
Heel moeilijk te zeggen. Doorheen een kampweek beleef je zoveel dat ik het zeker moeilijk vind om er eentje uit te kiezen…

Welke sessie op BAVO, EXPERT of een andere Bloemenstadvorming is jou het meeste bijgebleven en waarom?
Vorig jaar gaf Didier een sessie op EXPERT. Aangezien dit zo mooi aansloot bij onze werking en zo hanteerbaar was, is deze me tot nu nog altijd bijgebleven. Bewegingsexpressie op mijn BAVO is me ook zeker bijgebleven. Ik dacht toen: “Al die energie, zo druk. Dit kan ik nooit aan!” .

Welk kamp of activiteit was voor jou bijzonder? Waarom?
Mijn eerste week B2 was heel speciaal. Het was misschien een van mijn moeilijkste weken ooit, maar achteraf gezien ben ik sindsdien ‘verliefd geworden’ op die gasten. Ik ben die groep blijven doen. Wat een schatjes zijn het toch!

Waar kijk je naar uit voor ’t komende jaar?
Doorheen het jaar ben ik niet zo actief wegens tijdgebrek vooral. Elke keer kijk ik weer uit naar BAVO en de zomer uiteraard. Welke week ik deze zomer zal doen is nog niet helemaal duidelijk, maar ik kijk er hoe dan ook naar uit!

Wat kan je iedereen aanraden?
Of het nu met Bloemenstad is of een andere organisatie, ga eens op stap met kwetsbare personen in onze samenleving. Ervaar zelf wat dat met je doet. Voor iedereen is dat anders, en je moet er iets uniek en niet verwoordbaar uithalen. Zo een mensen hebben we meer nodig, vind ik. En wat een geluk, zo’n mensen vinden we bij Bloemenstad!
 

Bedankt Iben! Hieronder nog een aantal foto's van de afgelopen jaren...

 

 

 

 

Infoflash september 2017 extra

Een nieuwe infoflash, een nieuwe getuigenis van een vrijwilliger. Deze keer vertelt Evelien De Cock over haar ervaringen in Bloemenstad en waar zij nog van droomt en naar uitkijkt. Lees snel verder! 

 

Wanneer en hoe ben je in Bloemenstad terecht gekomen en wat was je eerste indruk?

In de zomer van 2006 deed ik mijn eerste Bloemenstadkamp. Ik was er terecht gekomen via mijn leerkracht wiskunde en informatica. ze bleek de zus van Didier te zijn en toen was er een groot tekort aan monitoren binnen Bloemenstad. Toen kwam dus de vraag of ik het niet zou zien zitten een weekje met Bloemenstad mee te gaan op kamp. Vol goede moed en met de interpretatie dat het een kamp zoals bij de Chiro zou worden kreeg ik de eerste dagen van de kampweek al gauw een koude douche. Het was helemaal niet zoals ik me had voorgesteld, helemaal niet te vergelijken met een jaarlijks Chirokamp of wat dan ook. Na enkele dagen zag ik het niet meer zitten, maar toen was Toon die week op bezoek en plukte mij uit de groep. Die dag is voor mij de knop omgedraaid. Hij maakte mij duidelijk wat Bloemenstad was en wie de jongeren waren waarmee ik plots te maken kreeg op kamp. Vanaf die dag is bij mij het grote overheersende gevoel van naar huis te willen en nooit meer terug te keren naar Bloemenstad gekeerd naar een vereniging waar ik jaar na jaar opnieuw naartoe trok en van betekenis werd voor mij.


Heeft Bloemenstad je verder leven beïnvloed?

Ja. Ik ben in Bloemenstad vaak mezelf tegen gekomen waardoor je jezelf beter leert kennen. Doorheen de jaren heb ik een mening leren vormen, feedback leren krijgen en geven. mezelf leren inschatten, leren communiceren en nog zoveel meer.  Ook in mijn werk kan ik zaken die ik in Bloemenstad leerde inzetten en is dit een grote meerwaarde.


Wat zou je heel erg graag eens met Bloemenstad willen doen of wat zou je nog eens opnieuw willen doen?

Als ik luidop mag dromen zonder na te denken - of het überhaupt mogelijk kan zijn - dan zou ik zeer graag naar het buitenland trekken. Samen met enkele jongeren en wat monitoren met de rugzak en tent naar Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld. Of met een kleine groep een huisje huren in het buitenland: Spanje of Italië en daar een fantastische week samen beleven... Dat lijkt mij super om te kunnen doen. Een soort themakamp maar dan in het buitenland!


Over welk Bloemenstadmoment vertel je binnen 10 jaar nog verhalen?

Als mensen mij vragen naar specifieke momenten in Bloemenstad vind ik het heel moeilijk om er één uit te pikken. Ik kan over Bloemenstad heel wat dingen vertellen en heel wat momenten bovenhalen en denk dat dit binnen 10 jaar nog steeds zo zal zijn. Voor mij persoonlijk zijn er ook verschillende verhalen. Er zijn de verhalen van Diksmuide, die van Wachtebeke en die van Maria-Aalter. Ik zal vooral blijven vertellen dat ik altijd versteld heb gestaan en nog steeds versteld sta dat we 7 weken kamp (intussen nog meer met de themakampen erbij) telkens tot een goed einde kunnen brengen met monitoren die zich hiervoor vrijwillig blijven engageren. Dat blijf ik iets ongelooflijks en bewonderenswaardig vinden.

    
Bij welk verhaal krijg je instant opnieuw de slappe lach als je eraan terugdenkt?

Het moment is er eentje uit week 5, al vele zomers geleden. Toen was onze kampplaats nog in Diksmuide gevestigd. Er was een overkoepelende activiteit. Het was een ongelooflijke warme dag en de overkoepelende zou in het teken van water staan. Uiteraard dolle pret, er werd toen op het dak gekropen en de emmers water vlogen bij diegene die beneden stonden om de oren. Intussen maakte men er op de koer een sport van om iedereen in het zwembad te gooien! Willen of niet iedereen moest eraan geloven. Er was toen ook een jongere op kamp die bij hoog en bij laag beweerde dat het niet zou lukken hem erin te krijgen. Zijn gezicht was dan ook fantastisch wanneer het moment er toch was dat we met een hele groep monitoren hem hebben opgepakt en het water hebben in gekegeld. Dat was echt een hilarisch moment!


Welk kamp of activiteit was voor jou bijzonder? Waarom?

Voor mij zal mijn eerste kampweek altijd bijzonder blijven. Omdat ik daar zo hard het contrast heb gevoeld tussen weg willen en nooit meer terug te keren en Bloemenstad als organisatie niet meer te willen lossen.

Afgelopen jaar gingen we met B3 op vierdaagse fietstocht. Ik weet nog toen we op MFC Sint-Jozef verzamelden met de monitoren en gasten dat we met enkelen zeiden "amai waar zijn we aan begonnen". Maar ik zou het onmiddellijk opnieuw doen. Het was een fantastisch leuke ervaring. Zowel gasten als monitoren vonden het super. We trokken van de ene plaats naar de andere om te overnachten. Nooit gedacht op voorhand dat alles zo vlot zou verlopen. Het was de eerste keer dat we zoiets deden met Bloemenstad, maar voor mij was het een unieke ervaring. Eentje om zeker nog eens opnieuw te doen!


Waar kijk je naar uit voor ’t komende jaar?

Ik ben enorm benieuwd hoe vol het komende jaar weer zal zitten. Ik sta er van versteld in welke flow Bloemenstad de afgelopen jaren zit. Ik ben dan ook telkens verbaasd wanneer ik de jaarkalender zie liggen en vraag me dan af: 'Gaat het lukken om alle weekends vol te krijgen met monitoren, zijn er voldoende monitoren die mee willen op kamp?'.

Een fantastisch gegeven sinds afgelopen zomer vind ik dat de themakampen van de grond zijn gekomen. Ik kijk nu al uit naar hoe die themakampen, weekends en activiteiten het komende jaar zullen ingevuld worden.

 

Wat wil je de lezers van deze rubriek nog vertellen over jouw ervaring of over Bloemenstad?

Bloemenstad is voor mij niet gewoon zomaar vrijwilligerswerk. Het is een organisatie die ik echt een warm hart toedraag doordat ze juist zo uniek is in haar werking. Voor mij zit daar een grote groep vrienden die ik binnen Bloemenstad heb leren kennen, maar veel verder reiken dan Bloemenstad alleen. Het zijn ook de mensen waarmee ik wegga, op weekend trek, iets mee ga drinken op café.

Ik ben Bloemenstad doorheen de jaren vanuit een ander standpunt gaan bekijken. Nu ik op het secretariaat zit vind ik het fantastisch om monitoren zo gedreven bezig te zien en vind ik het voor mezelf belangrijk er voor hen te kunnen zijn. Net zoals vroeger diegene die toen op het secretariaat zaten er ook voor mij waren.

 

Bedankt Evelien voor dit boeiend en schoon interview! 

 

 

 

Infoflash september 2017

Deze maand laten we Suppha aan het woord. Suppha zit zijn eerste jaar in Bloemenstad, maar is er helemaal in gevlogen en heeft maar liefst 5 kampen begeleid als moni deze zomer. Benieuwd naar de drijfveer van Suppha? Lees snel verder!

 

Hoe ben je eigenlijk in Bloemenstad terecht gekomen?

Door Jef Verhaegen, mijn leraar godsdienst van THHI Tessenderlo, die elk jaar als keukenploeg meegaat binnen Bloemenstad. Hij geeft elk jaar in het begin heel wat informatie over Bloemenstad, vooral over BAVO. Hij overhaalde me om op BAVO te gaan omdat je jezelf daar echt leert kennen en nieuwe vrienden maakt. Sindsdien is mijn enthousiasme alleen maar toegenomen!

 

Wat was je eerste activiteit met de gasten op kamp en hoe heb je die beleefd?

Mijn eerste activiteit was een sluipspel met polities en boeven. De gasten moeten onopgemerkt verkleed als boeven proberen sluipen voorbij de moni’s die zich verkleed hadden als politieagent. Dit was een heel leuke activiteit en ik nam dit als ervaring mee naar mijn volgende weken. De jongeren leefden zich hier volop in uit en dat verraste me aangenaam. De jongeren kropen volledig in de huid van de boeven en daardoor werd dit spel zeer leuk.

 

Wat zou je heel erg graag eens met Bloemenstad willen doen?

Ik zou graag eens een themaweek in het buitenland meemaken. Misschien eens naar het noorden van Frankrijk? Ik denk dat je daar heel leuke activiteiten kunt doen met de gasten. Een overlevingsweek of survivalweek in de Ardennen spreekt mij ook wel aan. Dit zou een grote uitdaging zijn waar ik veel plezier aan zou beleven en de gasten ook sowieso. Of in Frankrijk aan de kust, zodat we kunnen genieten van het mooie weer, want hier in België kan dat nogal tegenvallen.

 

Wat betekent Bloemenstad voor jou?

Dit is als een tweede thuis voor mij en is een plek waar ik echt mezelf kan zijn. Ik ga graag naar Bloemenstad om mijn medemoni’s terug te zien en om de gasten een leuke kampweek of vakantieweek te bezorgen. Sommige moni’s zijn echte vrienden geworden van mij en met hen kan ik mij amuseren, goed babbelen. We zijn er voor elkaar, ook wanneer iemand het moeilijker heeft. Dat maakt Bloemenstad voor mij echt belangrijk.

 

Over welk kamp vertel je binnen 30 jaar nog verhalen?

Week 6 is voor mij echt een topweek geweest! De moniploeg kwam heel goed overeen en we ondernamen veel activiteiten! We deden een karaoke, hielden een watergevecht, een schattenzoektocht met piraten en we bezochten een boerderij. De gasten hebben veel verzorging nodig, maar dat mag je zeker niet tegenhouden om op vakantie te gaan met meerderjarigen. Je krijgt zoveel liefde en vriendschap terug van deze gasten, dat je het jaar erna zeker opnieuw terug meewilt!


Wat is je favoriete kampmenu?

De lasagne van de keukenploeg van week 6 als vijfde maaltijd was ongelofelijk lekker! Ik geniet altijd van de vijfde maaltijd!

 

Heb je een must-do/must-see voor iedereen die op kamp komt in het hoofdgebouw in Maria-Aalter?

Elke moni moet minstens 1 keer per zomer in het zwembad gegooid zijn. (zonder gsm in de broekzak uiteraard ;)) Kajakken in Beernem vond ik ook heel tof, omdat het een echte teamactiviteit is waarbij je je helemaal kunt uitleven.

 

Wat moet je zeker meenemen in je valies op kamp?

Kleren die heel vuil mogen worden, je Bloemenstadtrui, reserveschoenen (voor wanneer je in het zwembad gegooid wordt), je knuffelbeer, een slaapzak en heel veel goesting!

 

Wat wil je de lezers van deze rubriek nog meegeven vooraleer zij op kamp vertrekken?

Je kan je niet echt voorbereiden op een kampweek, maar ik garandeer je dat je een fantastische ervaring zult hebben! Wanneer je terug naar huis gaat, zal je Bloemenstad echt missen!

 

Merci Suppha om jouw verhaal te delen en op naar nog heel wat geweldige Bloemenstadmomenten! We sluiten af met een foto van de karaoke in week 6.

 

 

Infoflash juni 2017

Na een lange vakantieperiode van de rubriek 'vrijwilliger aan het woord', is onze reporter terug! Voor de maand juni luisteren we naar de verhalen en belevenissen van Astrid Vander Plaetse. We zijn benieuwd!

 

Hoe ben je in Bloemenstad terecht gekomen?

"Zoals veel vrijwilligers bij Bloemenstad hoorde ik voor de eerste keer over Bloemenstad op school. Ik zat in het vijfde middelbaar in het Emmaüs in Aalter en plots kwamen Lennert en nog een aantal moni's langs bij ons in de klas. Onze aandacht was meteen getrokken. Met een aantal vriendinnen zagen we het wel zitten BAVO te doen en hebben we ons dan samen ingeschreven."

 

Wat was je eerste activiteit met de gasten en hoe heb je deze beleefd?

"Mijn allereerste activiteit was het B-weekend in Maria-Aalter (met het thema Roete vs. De Vrieze), in maart na mijn BAVO. Heel erg spannend, was allemaal nieuw, je kent de gasten nog niet je kent de moni's nog niet! Maar na dat weekend was ik zo gelukkig. Het was supergoed meegevallen en ik heb me enorm geamuseerd. Ik voelde me meteen welkom en werd direct opgenomen in de groep. Na dat weekend dacht ik: dit is het! Ik wil meer ontdekken van Bloemenstad!"

 

Over welk kamp vertel je binnen 30 jaar nog verhalen?

"Ik denk niet aan een kamp specifiek. Maar ik denk dat ik ga blijven vertellen over het gevoel dat je hebt na een geslaagde kampweek. Het gevoel dat je met je groep één bent, iedereen helemaal opgaat in de activiteiten en zich écht volop amuseert. Het gevoel dat je gewoonweg weet dat de gasten er echt iets aan gehad hebben en ze met mooie herinneringen naar huis gaan.

Bijvoorbeeld in week 4 vorige zomer stond ik bij G1. We hebben toen een racebaan gemaakt met water. Was echt een superoriginele activiteit waar zowel de gasten van G1 als de moni's volop in opgingen.

De momenten van zowel samen plezier maken en ook de momenten dat het soms wat moeilijker gaat, die blijven je bij."

 

Welke activiteit was voor jou het meest uitdagend of avontuurlijk?

"(Denkt lang na...) Ik denk de fietsdriedaagse met B3 dit jaar. Het was de eerste keer dat we een volledig fietsweekend gedaan hebben samen met de B3-gasten van MFC Sint-Jozef. We hebben meer dan 100 km gefietst met de gasten. We wisten eerlijk gezegd niet 100% of dit ging lukken. We hadden wel een volgwagen mee en hadden ons wel voorbereid met een plan B, maar toch wel een hele uitdaging en belevenis!

Het was een heel tof en avontuurlijk weekend waar zowel de moni's als de gasten keihard van genoten hebben. De gasten vertelden dat ze het leuk vonden eens uit te waaien.  De gasten leren hun grenzen verleggen en wij ook. Zeker voor herhaling vatbaar!

 

Wat zou je heel erg graag eens met Bloemenstad willen doen?

"Mijn ultieme droom is een buitenlands kamp! Of een trektocht met de gasten! Lijkt me echt fantastisch, met de rugzak en een tent met een aantal gasten door een land trekken."

 

Wat betekent Bloemenstad voor jou?

"Bloemenstad is een plaats waar ik heel veel over mezelf heb geleerd, waar ik mijn grenzen heb leren verleggen en nieuwe vaardigheden heb ontwikkeld. Bloemenstad zit ondertussen diep in mijn hart. Het voelt nu echt aan alsof ik thuiskom in Bloemenstad. Maakt niet uit of de activiteit in Limburg, Antwerpen of Maria-Aalter doorgaat, ik voel me meteen thuis!"

 

Wat is je favoriet kampmenu?

"Ovenschotels zijn altijd top!"

 

Wat moet je zeker meenemen in je valies op kamp?

"Ik vergeet altijd wel iets. Maar ik raad iedereen aan om zeker een badjas mee te nemen."

 

Wat wil je de lezers van onze rubriek nog meegeven vooraleer zij op kamp vertrekken?

"Dat je eigenlijk met heel veel enthousiasme op kamp moet vertrekken! Het is leuk om in het nieuwe en onbekende te stappen. Het valt sowieso goed mee, in Bloemenstad is iedereen er voor elkaar. Het is echt een unieke ervaring waarje met plezier naar kan uitkijken! Ik wens iedereen een topkamp!"

 

Dikke merci voor dit schoon interview Astrid!

 

 

 

 

Infoflash januari 2017

Deze maand kwam onze nieuwsgierige reporter Robbe Scheirlinck tegen in het Gentse. 

Robbe start zijn Bloemenstadverhaal in 2015. In de zomer dacht hij na over zijn toekomst en welke studierichting hem het meeste zou liggen. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie om jeugd- en gehandicaptenzorg te volgen. Via via leerde hij Bloemenstad kennen en zo maakte hij al snel de beslissing om zich in te schrijven voor BAVO 2015. Zo kon Robbe meteen ervaren of werken met mensen met een beperking zijn ding is! Robbe was de eerste cursist die zich inschreef voor BAVO 2015 en hij keek reikhalzend uit naar die week in de kerstvakantie... Tijdens de basisvorming was het dan ook nog eens Robbe zijn verjaardag! Een geweldige tijd waar hij mooie herinneringen aan overhoudt.

Robbe is sinds hij BAVO gevolgd heeft heel actief in Bloemenstad. Hij schreef zich meteen in voor het paaskamp en beleefde daar een leerrijke en toffe week met B3! Robbe had echt de smaak te pakken en schreef zich ook in voor een aantal kampen in de zomer.

Intussen is Robbe lid van de werkgroepen en heeft hij samen met Ky een kerstactiviteit voor B23 in Gent georganiseerd. Gewoonweg een heel