Vragen & antwoorden

 

 

 

Vragen & antwoorden

Vaak komen dezelfde vragen terug. Op deze pagina vind je frequently asked questions, een antwoord en eventueel een verwijzing naar een pagina op deze website met meer info. Zo hopen we jou voldoende te informeren over Bloemenstad! Vind je op deze website nergens een antwoord op jouw vraag? Dan mag je ons altijd contacteren via info@bloemenstad.be en we proberen je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

 

 

Welke vormingen kan ik volgen bij Bloemenstad?

Bloemenstad organiseert in de kerstvakantie een zesdaagse basisvorming. We organiseren ook korte vormingen hoofdmonitor, vormingsnamiddagen, EXPERT: een driedaagse vorming voor ervaren monitoren en kampverantwoordelijken, vorming voor sessiegevers, ... Je kan als vrijwilliger vrijblijvend intekenen op het breed vormingsaanbod van Bloemenstad.

 

Vanaf welke leeftijd kan je deelnemen aan de basisvorming?

Vanaf het jaar waarin je 17 jaar wordt of vanaf het vijfde middelbaar kan je deelnemen aan de basisvorming in de kerstvakantie.

 

Hoe en wanneer kan ik mij inschrijven voor de basisvorming?

Via deze pagina krijg je een overzicht van alle activiteiten en vormingen waarvoor je kan inschrijven. Vanaf eind september starten de inschrijvingen voor de basisvorming in de kerstvakantie. Je kan inschrijven tot 10 december of tot de cursus volzet is (max. 60 deelnemers). Klik op basisvorming en je komt op de inschrijvingspagina van de basisvorming terecht. Vul al je gegevens in en klik op verstuur. Je krijgt later een bevestigingsmail waarmee we je laten weten dat we je inschrijving goed verwerkt hebben. Eens je je voorschot betaald hebt, ben je definitief ingeschreven.

 

Hoeveel betaal je voor vorming bij Bloemenstad?

Voor de basisvorming vragen we 150 euro inschrijvingsgeld. Alle andere vormingen zijn volledig gratis voor al onze vrijwilligers. Zo proberen we de drempel laag te houden.

 

Kan je je attest van animator in het jeugdwerk behalen via de basisvorming van Bloemenstad?

Bloemenstad is een erkende jeugdvereniging en heeft ook een erkenning voor kadervorming. Dit wil zeggen dat onze basisvorming als animatorcursus erkend is door departement Jeugd van Vlaanderen. Eens je de basisvorming (50u vorming) gevolgd hebt, kan je een stageplaats kiezen (bv. Bloemenstad) en 50u stage doen als moni. Eens je je stage gedaan hebt (bv. tijdens een kamp van Bloemenstad) moet je enkel nog deelnemen aan een evaluatiemoment van 4u. Bloemenstad organiseert dit evalautiemoment op het monitorenforum in september. Hierna kan je je attest 'animator in het jeugdwerk' downloaden via www.mijnkadervorming.be 

 

Moet je verplicht eerst de basisvorming volgen of een attest van animator in het jeugdwerk op zak hebben om moni te worden?

Bij Bloemenstad ben je niet verplicht om eerst de basisvorming te volgen of een attest van animator in het jeugdwerk te hebben. We stimuleren wel om onze basisvorming te volgen vooraleer je op kamp komt, omdat je dan goed voorbereid op kamp vertrekt. Maar, je kan ook een eerste keer meegaan als hulpmoni en dan nadien eventueel de basisvorming volgen.

 

Vanaf welke leeftijd mag je moni worden?

Vanaf het jaar waarin je 16 jaar wordt, kan je hulpmoni worden bij Bloemenstad. 

 

Welke groepen zijn er en wat zijn de verschillen?

Op deze pagina vind je heel wat info over de profilering van onze deelnemers in groepen. Op deze pagina vind je een beschrijving van het profiel van een moni per groep. 

 

Wat is het verschil tussen een kamp en een vakantie in Bloemenstad?

Bloemenstad organiseert kampen voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Kamp gaat over zich amuseren, ontspannen, toffe activiteiten beleven en er even tussenuit zijn!

Het begrip vakantie gebruiken we wanneer onze volwassenen met een verstandelijke beperking te gast zijn. Zij komen in Bloemenstad op vakantie. Een vakantieweek voor de volwassenen draait rond plezier, genieten en sfeer.

Er komen verschillende groepen op kamp/vakantie. Kampen zijn er voor groepen A1, A2, B1, B2, B3, C1 en C2. Vakanties zijn er voor D1, D2, D3, D4, E, G1, G2, F1, en F2. Lees hier meer over de groepen.

 

Welke activiteiten gaan er door op een kamp of vakantie?

Op onze kampen en vakanties zijn er verschillende en uiteenlopende groepen te gast. De ene kampweek kan compleet anders zijn dan de week erna. En een themakamp kan ook enorm verschillen met een hoofdkamp. Bekijk hier het profiel van een moni per groep, dit geeft je al meer een beeld welke activiteiten per kampgroep mogelijk zijn. Ook via de blog (klik hier om naar onze blog te gaan) kan je verhalen lezen en foto's bekijken van de kampen en vakanties. Daar lees je ook welke activtieiten er zoal aan bod kwamen!

 

Wat doet de stuurgroep en wie is lid van de stuurgroep?

De stuurgroep is een groep actieve vrijwilligers die mee aan het roer van de organisatie staan. Zij zijn het hele jaar door bezig met de organisatie en opvolging van de volledige werking. Bijvoorbeeld de organisatie van de basisvorming en EXPERT, de organisatie van alle kampen en vakanties, meedenken over de toekomst van Bloemenstad, zoeken naar sponsoring, ondersteunen van initiatieven van de werkgroepen en denkgroepen, ...  Bekijk hier wie in de stuurgroep zit en wat zij zoal doen.

 

Hoe kan je iemand inschrijven om deel te nemen als deelnemer aan een kamp of weekend?

Bloemenstad stelt geen plaatsen voor deelnemers open via de website. Waarom niet? Omdat wij erin geloven dat kwetsbare personen zelf de weg naar organisaties zoals ons niet vinden. Wij gaan op zoek naar hen. En hoe doet Bloemenstad dat dan? Wij werken nauw samen met voorzieningen VAPH en bijzondere jeugdzorg. Binnen deze voorzieningen wordt nagegaan welke kinderen, jongeren of volwassenen de minste mogelijkheden hebben om eens op kamp of weekend te gaan en het meeste recht hebben op Bloemenstad. Onze inschrijvingen verlopen dus via onze contactpersonen van voorzieningen.

Bekijk hier met welke voorzieningen wij samenwerken.

 

Waar gaan de activiteiten, vormingen, weekends, kampen en vakanties van Bloemenstad door?

Bloemenstad vind je in alle hoeken van het land. Ons kantoor en maatschappelijke zetel bevindt zich in Gent (Ebergiste De Deynestraat 1 - 9000 Gent). Van daaruit wordt de volledige werking gecoördineerd. Geregeld gaan er in Gent vergaderingen van Bloemenstad door (met de stuurgroep, denkgroep themakampen, kerngroep keuken, ...).

Bloemenstad heeft een breed aanbod aan (thema)kampen, vakanties, weekends, vormingen en allerlei uiteenlopende activiteiten. Onze activiteiten gaan zowel door in jeugdverblijven in Limburg, West-Vlaanderen, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, ... en vakantiedomeinen in de Ardennen of aan de kust. Zélfs in het buitenland (Nederland) kan je ons tegen het lijf lopen!

Voor onze hoofdkampen en -vakanties kiezen we wel een vaste stek. Deze gaan door op domein Menas (Blekkervijverstraat 20 - 9880 Maria-Aalter). Dit comfortabel gebouw heeft een grote capaciteit, individuele slaapkamers, een lift, aangepaste toiletten en douches, heel veel ruimte en een uitgestrekt groen domein waar ook onze deelnemers met grote zorgvragen kunnen genieten van een kwalitatief verblijf.

Antwoord op de vraag: waar vind je Bloemenstad? Overal!

 

Wat betekent MOVE?

MOVE staat languit voor MOnitoren op VErplaatsing. Doorheen het jaar zijn er weekends, uitstappen en kampen in de verschillende vakantieperiodes. Maar naast de activiteiten op locatie, kiezen we ook bewust voor kampen en activiteiten in de voorziening waar onze deelnemers begeleid worden. Zo gaan onze moni's op MOVE!

Een bijzondere ervaring om van heel dichtbij kennis te maken met de leefgroepwerking en de deelnemers in hun vertrouwde omgeving nog beter te leren kennen. Daarnaast kan men in de voorziening vaak gebruik maken van allerlei materialen of ruimtes die we vaak op kamp niet hebben (snoezelruimte, binnenspeeltuin, kookatelier, ...). Zo zijn de activiteiten op MOVE nét dat tikkeltje specialer!

Zowel tijdens de herfstvakantie, paasvakantie als in het weekend gaat Bloemenstad op MOVE! Bekijk hier met welke voorzieningen we samenwerken en waar MOVE zoal kan doorgaan.