Zomer

Komende zomer staan er opnieuw heel wat kampen en vakanties op de planning! Via deze pagina vind je alle algemene info en afspraken over de kampen en vakanties in de zomer. Inschrijven als moni voor een zomerkamp kan vanaf 20 februari 2020.

 

 

Kamp of vakantie?

Bloemenstad organiseert kampen voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Kamp gaat over zich amuseren, ontspannen, toffe activiteiten beleven en er even tussenuit zijn!

Het begrip vakantie gebruiken we wanneer onze volwassenen met een verstandelijke beperking te gast zijn. Zij komen in Bloemenstad op vakantie. Een vakantieweek voor de volwassenen draait rond plezier, genieten en sfeer. 

Er komen verschillende groepen op kamp/vakantie. Kampen zijn er voor groepen A1, A2, B1, B2, B3, B4, C1 en C2. Vakanties zijn er voor D1, D2, D3, D4, E, G1, G2, F1, en F2. Lees hier meer over de groepen.

 

Voor ieder wat wils

Er zijn zowel hoofdkampen in Maria-Aalter als Kasterlee, MOVE-weken in Gent als themakampen op allerlei locaties.

Op die manier biedt Bloemenstad een breed aanbod kampen en vakanties aan deelnemers én monitoren. Zo kan je zelf kiezen wat voor jou mogelijk is en waar jij interesse in hebt (groot of klein engagement, groot of kleinschalig kamp, zin in avontuur of liever gekende locatie, ...). Bekijk hieronder de grootste verschillen:

 

 

Verwachtingen vrijwilligers

Oké, meegaan als moni of in de keuken op kamp. Wat wordt er dan zoal verwacht? In Bloemenstad verwachten we van vrijwilligers het volgende:

  • We dragen zorg voor de gasten en elkaar.
  • We gaan op een respectvolle en beleefde manier om met de gasten, mede-monitoren, secretariaat, keukenploeg en nachtopvoeder of nachtwacht.
  • We bouwen op een loyale manier mee aan Bloemenstad.
  • We staan open voor nieuwe monitoren, nieuwe keukenvrijwilligers en nieuwe deelnemers.
  • We werken met elkaar samen op een positieve manier en ondersteunen en helpen elkaar wanneer nodig.
  • We geven elkaar feedback op een open, respectvolle en constructieve manier.
  • We volgen de kampafspraken.

 

Het secretariaat. Waisda?

Op ieder kamp van Bloemenstad is er een kampverantwoordelijke. Deze persoon draagt de eindverantwoordelijkheid van het volledig kamp en vormt samen met nog één of twee ervaren vrijwilligers het secretariaat. Dit team zorgt dat alles in goede banen geleid wordt. De invulling en taken van het secretariaat kunnen verschillen van kamp tot kamp. Zo zal het secretariaat op een heel groot kamp niet mee de gasten begeleiden. Bij een kleiner themakamp kan het secretariaat bv. ook de rol als keukenploeg of hoofdmoni opnemen. Dit hangt af van zowel grootte, deelnemers als concept van het kamp.

De stuurgroep bekijkt welke ervaren vrijwilligers in aanmerking komen voor het secretariaat. Op basis van de criteria en verwachtingen wordt nagegaan wie hiervoor bevraagd wordt. Bekijk hier wat het secretariaat doet en wat zoal verwacht wordt.

 

Extra dimensie

Als moni moeten we meer doen dan enkel activiteiten begeleiden. Bloemenstad is toch net iets anders dan een Chiro- of Scoutskamp. Veel van onze gasten hebben extra zorg en aandacht nodig. Soms moeten we rustig alles stap voor stap uitleggen, moeten we met pictogrammen of gebaren werken of moeten we goed nadenken welke activiteiten wel of niet geschikt zijn voor onze groep.  Bij sommige gasten moeten we ook helpen met de gewone dagdagelijkse dingen: wassen, aan– en uitkleden, eten uitscheppen of snijden, toiletbezoek, enz.

Soms bestaat het helpen uit eventjes controleren of tips geven (bv. “Vergeet ook niet om je tanden te poetsen!"), maar soms moeten we het ook in hun plaats doen. Niet altijd gemakkelijk, maar het geeft een extra dimensie aan het kamp. Je bouwt een sterke relatie op met de gasten uit jouw groep en dat maakt het des te boeiender!

 

Wist je dit al?

Mag ik mij ook inschrijven voor een halve week? Of kan ik later aankomen/vroeger vertrekken?

We verwachten dat je deelneemt aan het volledige kamp. Later aankomen is dus niet de bedoeling. Vroeger vertrekken (op zaterdag na de opkuis) is wel mogelijk. De meeste monitoren blijven tot zondag, op zaterdagavond is er steeds nog een gezellige zomeravond met de moniploeg van die week! Dit wil je niet missen :) 

 

Wanneer moet ik aanwezig zijn? Wanneer worden de activiteiten voorbereid?

Een hoofdkamp start op zondag om 14u stipt. Je wordt dus ten laatste 14u in Maria-Aalter of Kasterlee verwacht. Dan ga je met je moniploeg aan de slag om het volledige kamp voor te bereiden. Voor de themakampen en MOVE varieert het vertrek- en terugkomstuur.

Voor een hoofdkamp worden de activiteiten pas op zondag voorbereid. Een hele namiddag/avond sla je met je moniploeg de handen in elkaar om een zot kampschema en allerlei activiteiten uit te werken. Bij MOVE en de themakampen wordt (bijna) alles op voorhand voorbereid. Hiervoor wordt op voorhand met de moniploeg afgesproken (een keer samenkomen en/of overleggen via een Facebookgroep).

 

Welke activiteiten gaan er door op een kamp of vakantie?

Op onze kampen zijn er verschillende en uiteenlopende groepen te gast. De ene kampweek kan compleet anders zijn dan de week erna. En een themakamp kan ook enorm verschillen met MOVE of een hoofdkamp. Bekijk hier het profiel van een moni per groep, dit geeft je al meer een beeld welke activiteiten per kampgroep mogelijk zijn. Ook via de blog (klik hier om naar onze blog te gaan) kan je verhalen lezen en foto's bekijken van de kampen van vorige zomer. Daar lees je ook welke activtieiten er zoal aan bod kwamen!

 

Ik ben nog niet helemaal zeker of ik die week vrij ben. Kan ik me best al inschrijven of niet?

Schrijf je enkel in wanneer je 200% zeker bent dat je die periode vrij bent! Dubbelcheck je agenda! Wacht beter even af tot je helemaal zeker bent. Tot en met zondag 29 maart (eerste deadline) heb je tijd om je agenda te checken en je in te schrijven.

 

Hoe kan ik laten weten welke groep ik het liefste wil doen?

Je kan via het inschrijfformulier aanduiden welk kamp en welke groepen jouw voorkeur hebben. Je vult een eerste keuze en een tweede keuze in. Je kan geen twee keer dezelfde groep invullen, dan is je inschrijving niet geldig.

Zo weten we welke twee groepen je het meest ziet zitten en kan daar rekening mee gehouden worden in de moniverdeling. Opgelet, de moniverdeling kan steeds wijzigen tot op de laatste kampdag. Dit is dus steeds onder voorbehoud.

 

Wanneer weet je zeker met welk kamp je mee kan?

We laten jou ten vroegste 30 maart weten voor welk kamp je definitief ingeschreven bent.

 

Oei, ik ben ziek. Wat moet ik nu doen?

Stel dat je toch niet kan deelnemen aan het kamp, dan bel je zo snel mogelijk naar de kampverantwoordelijke. Uiteraard kan je enkel uitschrijven met een geldige reden (zoals ziekte). De kampverantwoordelijke moet dan op zoek gaan naar vervanging, daarom is het van belang dat je deze persoon direct rechtstreeks contacteert.

 

Hoeveel weken kamp mag ik na elkaar doen?

Je mag maximum 3 weken kamp na elkaar doen. Waarom? Omdat we aandacht hebben voor zorg van monitoren en kwaliteit van het kamp. Je mag zoveel weken kamp doen als je wilt, maar wel met af en toe een weekje rust tussen. Bv. wat mag: week 1 + week 2 + week 3 + week 6. Of wat mag ook: week 1 + week 2 + week 4 + week 5 + week 7. 

 

Ik heb nog geen animatorattest. Kan ik mee op kamp als moni?

In Bloemenstad is het niet verplicht om een animatorattest op zak te hebben. Geen zorgen, je kan dus mee als moni zonder attest.

We raden wel sterk aan om de basisvorming van Bloemenstad te volgen. Dit is een erkende animatorcursus van Bloemenstad waarin je de kneepjes van het vak leert! Daarna kan je je stage bij Bloemenstad doen en je animatorattest behalen.

 

Hoeveel moet ik betalen om mee te gaan op kamp?

Als moni is een kamp volledig gratis. Je overnachting, eten, activiteiten en verzekering zijn allemaal gedekt door Bloemenstad. Enkel je vervoer heen en terug van het kamp dien je zelf te betalen.

 

Yes, ik wil mij inschrijven voor zomer 2019!

Ben je er aan uit of je mee wil op themakamp, MOVE of een hoofdkamp? Klik hier om alle kampen te bekijken en klik door op het kamp waarvoor je je wil inschrijven.

Inschrijven kan vanaf 20 febrauri. De eerste deadline ligt op 29 maart. Dan worden alle inschrijvingen verzameld, krijg je definitief nieuws over voor welk kamp je ingeschreven bent en wordt bekeken welke weken volzet zitten en afgesloten worden. Daarna kan je nog inschrijven voor de weken waarvoor nog plaatsen zijn.