Groepen

Bloemenstad organiseert knallende kampen en vakanties voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Wij noemen de deelnemers van de kampen en vakanties onze gasten. Iedere kampweek worden de gasten in verschillende groepen ingedeeld. Het is niet eenvoudig om een perfecte omschrijving te geven van deze groepen, want net zoals wij zijn alle gasten uniek. Om je te helpen bij het invullen van je eerste en tweede keuze proberen we hier een beeld te schetsen van een groep, zodat je toch een beetje een idee hebt waar je je aan kan verwachten.

 

 

Profiel van een moni uit groep…
 

A1 en A2 (kinderen van 4—8 jaar)
Een A-moni houdt van kinderen, kan tegen wat vuiligheid, heeft heel wat geduld, geniet ervan om eenvoudige spelletjes te spelen en/of uit te vinden, is creatief, bezit een ruime portie fantasie, is vindingrijk in het zoeken van truukjes om de kindjes te overtuigen dat patatjes heel lekker zijn en is graag individueel bezig met de kindjes.

 

B1 (kinderen van 9—12 jaar)
De ideale B1-moni houdt van eenvoudige spelletjes zoals verstoppertje en tikkertje, maar kan zich evengoed uitleven tijdens een spannend bosspel of een knotsgekke modeshow in thema jungle. Je kan je creatief uitleven, beschikt over een grote portie fantasie en houdt van een goedgevulde planning. De kinderen van B1 kunnen bij jou terecht met al hun bezorgdheden en spelpretjes.

 

B2 (jongeren van 13 tot 21 jaar)
Een B2-moni beschikt over twee grote oren en ogen om geen woord en gebaar te missen van de breed geïllustreerde en grappige verhalen van de B2-gasten. Een B2-moni durft een avontuurlijk sluipspel in elkaar te steken, gaat met de gasten gaan kajakken of organiseert een écht trouwfeest op kamp! Je beschikt over een portie geduld, alsook coole danspasjes om in te zetten tijdens een onverwachte dance battle met de gasten. Je luistert naar alle zorgen en (relatie)probleempjes van de B2’ers.

 

B3 (jongeren van 13 tot 21 jaar)
Een B3-moni kan al eens tegen een stootje. Je hebt goesting in een actieve kampweek met een toffe bende jongeren die verbaal sterk zijn.  B3'ers hebben ongeveer dezelfde leeftijd als B2, maar zijn net iets sterker. Met B3 kan je een te gek thema uitwerken en kan je heel wat uiteenlopende activiteiten doen: een dropping, een opleiding tot militair, een omgekeerde dag, een coole fuif, gaan zwemmen in zee, ...

 

B4 (jongeren van 13 tot 21 jaar)
Een B4-moni heeft al wat ervaring in Bloemenstad en staat stevig in zijn schoenen. In groep B4 begeleid je jongeren met gedrags– en emotionele stoornissen en een sterke nood aan veel nabijheid. In B4 ben je iedere dag voor een andere jongere verantwoordelijk en begeleid je de volledige dag dezelfde jongere. Zo is iedere dag op kamp compleet anders voor jou! De ene dag ga je op uitstap naar de zee, de andere dag breng je door met knutselen en het kampgebouw versieren. Je gelooft in de meerwaarde van 1-1 begeleiding bij jongeren die veel nabijheid nodig hebben. Je  vindt het fijn om met jongeren een sterke relatie op te bouwen. Je bent creatief en flexibel en deinst er niet voor terug om eens zot te doen! Je werkt graag preventief, je kan tegen een stootje en kan rustig en adequaat reageren bij moeilijke situaties.

 

C1 (jongeren van 8 tot 13 jaar)
Een C1-moni is graag met kinderen bezig, heeft hopen geduld en goede reflexen. De C1-gasten kunnen niet zo vlot praten als de B-gasten, maar communiceren op een andere manier met jou. Je neemt graag de tijd om te begrijpen wat hij of zij je probeert duidelijk te maken en hebt hiervoor een vleugje vindingrijkheid op zak. Je maakt gebruik van communicatiemethodes zoals SMOG of pictogrammen (meer info bij je hoofdmoni of het secretariaat!). Je houdt van individueel bezig zijn met de gasten en kan genieten van een fijne sneukeltocht, zintuigenspel of een gekke verkleedpartij met de gasten. De meeste gasten hebben een handje hulp nodig bij hygiënemomenten (helpen bij douchen, helpen bij toiletbezoek, helpen aankleden, …).

 

C2 (jongeren van 13 tot 21 jaar)
De ideale C2-moni beschikt net zoals de C1-moni over een flinke portie geduld en vindt het niet erg om te communiceren met extra hulpmiddelen zoals SMOG en pictogrammen, foto’s, ... Je deinst er niet voor terug eens gek te doen en je geeft graag ondersteuning op het gebied van hygiëne, tafelmomenten, verplaatsingen, …. Je bent graag met jongeren bezig, zonder ze als kleine kindjes te behandelen. Je probeert de jongeren van C2 te begrijpen en hen een fijne kampweek te bezorgen door samen kriebels in de buik te voelen op het springkasteel, gezellig te snoezelen of eens op wandel te gaan naar de speeltuin of de kinderboerderij.

 

D1 en D2 (volwassenen van 21 tot 35 jaar)
Een moni bij D1 en D2 investeert graag in vertrouwen en een band opbouwen met de gasten. Binnen deze groep volwassenen leer je omgaan met personen met gedrags– en psychische stoornissen (D1) of personen met kernautisme (D2). Alles stap voor stap uitleggen, picto’s gebruiken, de tijd nemen bij maaltijden en vooral veel nabijheid en vertrouwen geven is voor hen belangrijk. Je kan de gasten van D1 een top-vakantie bezorgen door samen een giga krijt-tekening te maken op de stoep, een muziekavond te organiseren of een welness namiddag op poten te zetten!

 

D3 (volwassenen van +35 jaar)
Bij D3 zijn de gasten iets ouder dan bij D1. Dit wil niet zeggen dat de activiteiten daarom een pak trager moeten gaan! Maar soms moet je wel rekening houden met volwassenen die iets ouder zijn en bijvoorbeeld geen lange wandelingen kunnen afleggen (bv. rolstoel meenemen). Ook bij deze groep is nabijheid, vertrouwen, structuur en duidelijkheid belangrijk. Een pannenkoekennamiddag, muziekfestival of show organiseren zijn dankbare activiteiten.

 

D4 ( + 21: jongvolwassenen en volwassenen)
Groep D4 is net zoals groep B4 net dat tikkeltje bijzonder. Ook in D4 wordt er gewerkt met 1-1 begeleiding en sta je iedere dag paraat voor één specifieke deelnemer. Bij D4 zijn de gasten al iets ouder. Van 21 jaar tot … Deze groep is een ideale uitdaging voor moni’s die al wat meer ervaring hebben en zin hebben om hun grenzen te verleggen en veel bij te leren. In de moniploeg van D4 moet je op elkaar vertrouwen en steunen. En net dat maakt dat je een sterke band opbouwt met deze moni’s. In deze groep leer je een diverse groep gasten kennen en maak je sowieso heel wat grappige en onvergetelijke momenten mee!

 

E ( +21 jaar: jongvolwassenen en volwassenen)
De ideale E-moni houdt van lachbuien, meezingen met schlagermuziek en een échte koffieklets. De gasten van E amuseren zich met een te gekke danspartij of een muziekshow, maar ook van een kook- of knutselactiviteit kunnen ze volop genieten. De gasten van E hebben minder ondersteuning nodig bij eet- en hygiënemomenten en babbelen heel graag met elkaar en de moni’s.  Bij deze groep leer je ongetwijfeld veel bij over de muziek van Wendy Van Wanten, Kristof en radio Nostalgie.

 

F1 ( volwassenen van 21—45 jaar)
Een F1-moni heeft een groot hart, een flinke portie geduld en vindingrijkheid, een dosis creativiteit en de wil om grenzen te verleggen. Je deinst er niet voor terug om eens een heus waterspel of voetbaltornooi te organiseren, maar je bent vooral verkikkerd op iets rustigere activiteiten zoals snoezelen, koken, een tentoonstelling organiseren, … Je helpt de gasten van F1 waar nodig, vooral bij eet- en hygiënemomenten kunnen ze jouw hulp gebruiken.

 

F2 ( volwassenen van + 45 jaar)
Groep F2 lijkt sterk op F1, alleen zijn de gasten iets ouder. Net zoals bij F1 heb je als moni heel veel geduld en kan je flexibel inspelen op onvoorziene zaken. Je hebt altijd een plan B achter de hand en vindt het niet erg om ook veel tijd te steken in begeleiden van de gasten bij het eten, begeleiden bij het toiletbezoek, helpen bij douchen en aankleden, … Daarnaast kan je allerlei activiteiten zo inkleden en aanpassen aan de groep zodat een deel van de groep actief deelneemt en een andere deel geniet van passief meekijken op de zijlijn. Bijvoorbeeld knutselen met papier-marché, zoutdeeg, snoezelen met ijsblokjes, … Een ballenbad maken, verkleden en schminken, een gek toneel opvoeren met de moni’s, … Je kan het zo zot niet bedenken of ‘t is mogelijk met de F2-gasten!

 

G1 (volwassenen van 21—45 jaar)
De perfecte G1-moni heeft een pak enthousiasme om de gasten van G een fijne week te bezorgen. Je moedigt de gasten graag aan in alles wat ze doen en helpt af en toe wanneer nodig. Zoals in elke groep is het hebben van geduld een meerwaarde. Je biedt graag activiteiten aan waarbij sommigen actief zullen meedoen en anderen van aan de zijlijn mee genieten. Je durft al eens een zoektocht  of een karaoke organiseren, maar je staat ook open voor rustigere activiteiten zoals een kampvuuravond.

 

G2 (volwassenen van + 45 jaar)
De gasten van G2 zijn iets ouder dan die van G1 maar houden van dezelfde dingen. Show, verkleedpartijen, onnozel doen, swingende muziek, lekker eten, genieten in ‘t zonnetje, een fotoshoot organiseren, … Bij sommige gasten moet je ermee rekening houden dat ze geen verre afstanden meer kunnen wandelen en dan neem je best een roelstoel mee als je bv. op daguitstap gaat naar de zee.