EXPERT 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EXPERT 2018

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Bloemenstad een vormings- en ontspanningsweekend voor ervaren monitoren, hoofdmonitoren en kampverantwoordelijken. Vorig jaar werd dit weekend in een nieuw jasje gestoken en sindsdien noemen wij dit weekend: EXPERT! Verwacht je aan een weekend vol razend boeiende vormingen waarvan je de inhoud zeker meeneemt naar je kampweek, tijd en ruimte om te ontspannen met je medemonitoren en uitdagende spelen om je helemaal in uit te leven! Je kan kiezen uit een aantal keuzevormingen wat je 't meeste interesseert.

Dit jaar trekken we naar de zee. We gaan met z'n allen naar Oostende, naar jeugdverblijf 'De Oesterput'. Wie al nieuwsgierig is, kan eens een kijkje nemen op de website: http://www.jeugdverblijfoesterput.be/index.html

 

Praktische info

  • Voor wie? Ervaren monitoren die al minstens 1 Bloemenstadzomer achter de rug hebben, hoofdmonitoren, secretariaatsmedewerkers en kampverantwoordelijken
  • Locatie? Schietbaanstraat 86 Oostende, 8400
  • Wanneer? 4 - 6 mei 2018
  • Kostprijs? Deelnemen aan EXPERT is gratis. Als vrijwilliger van Bloemenstad betaal je dus geen inschrijvingsgeld. Enkel je vervoer van en naar de locatie dien je zelf te bekostigen.
  • Start: We spreken op vrijdagavond af om 20 uur in de Oesterput. 'S avonds is dan nog een snack voorzien om de hongerigen onder jullie te spijzen.
  • Einde: Graag sluiten we zondag af om 11 uur.
  • Inschrijven via onderstaand invulformulier ten laatste 28/04!

 

Programma EXPERT 2018

     
Vrijdag 20u Welkom!
  20u - 22u Escape Room Games
Zaterdag 9u - 10u Ontbijt
  10u - 12u

Keuzevormingen:

Keuze 1: Hoe begeleid je personen met een hechtingsproblematiek? (Sven Volkerijck)

Keuze 2: Het vlaggensysteem.

  12u - 13u Lunch Italian style
  13u - 15u

Keuzevormingen:

Keuze 1: Activiteiten out-of-the-box

Keuze 2: Djoef van de week: verbale en non-verbale agressie (Seppe Verhaaren)

  15u - 15u30 Pauze
  15u30 - 17u30

Keuzevormingen:

Keuze 1: Reflecteren en feedback geven (Seppe Verhaaren)

Keuze 2: EHBO in Bloemenstad-context 

  17u30 - 19u30 Aperitief & BBQ-time met BBQ Bart!
  20u - ... Slotactiviteit @Oostende beach
Zondag 9u - 10u Verwenontbijt
  11u Afscheid en vertrek

 

Een woordje extra uitleg over de vormingen...

Hoe begeleid je personen met een hechtingsproblematiek? Tips & tricks uit de praktijk. (Sven Volkerijck).

Sven werkt als zorgbegeleider in team Archipel (beter gekend als 'de paviljoenen') in MFC Sint-Jozef. Geregeld geeft Sven vorming aan opvoeders of nu ook eens aan de vrijwilligers van Bloemenstad. In deze vorming krijg je meer inzicht in veilige en onveilige hechting, maar leer je vooral hoe je personen met een hechtingsprobleem begeleid. Hoe reageer je wanneer je merkt dat hij/zij je afstoot? Of hoe kan je preventief reageren op bepaalde kampsituaties? Aan de hand van rollenspel en casussen oefenen we allerlei kampsituaties met deze doelgroep in!

 

Het vlaggensysteem 

De afkorting SGOG al vaak gezien in pedagogische fiches maar geen idee wat dit betekent? Op kamp al eens een situatie meegemaakt waarin je niet goed wist hoe je wel of niet moest reageren?

Wat is (on)gepast seksueel gedrag? Hoe reageer je als moni in zo'n situaties? Aan de hand van de methodiek 'het vlaggensysteem' van Sensoa ontdekken we hoe je als hoofdmoni of kampverantwoordelijke kan inschatten of het gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe je grenzen trekt en duidelijkheid schept.

 

Activiteiten out-of-the-box 

Hoe bezorg je je gasten een week die ze nooit meer vergeten? Hoe kan je van een cliché bosspel of kookactiviteit een niet normaal zotte activiteit maken? In deze workshop stimuleren we je creativiteit, leer je out-of-the-box denken, improvisiatie-oefeningen, kom je samen met medemoni's tot gekke ideeën en top-activiteiten die je meteen op kamp kan inzetten bij zowel de volwassenen als de kinderen en jongeren!

 

Djoef van de week: verbale en non-verbale agressie (Seppe Verhaaren)

Seppe Verhaaren is directeur zorg in MFC Sint-Jozef en eindverantwoordelijke van Bloemenstad.

"Fuck you! Vuile moni!" Als moni word je op kamp soms wel eens met verbale of non-verbale agressie geconfronteerd. Hoe ga je hier mee om? Hoe buig je dit om en zorg je dat de rust terugkeert in de groep en bij de deelnemers? Hoe vang je medemoni's op die betrokken waren bij verbale of non-verbale agressie? Seppe geeft deze workshop 'Djoef van de week' boordevol tips en tricks , delen van praktijkervaringen én zelf aan de slag gaan!

 

Reflecteren en feedback geven (Seppe Verhaaren)

Als hoofdmoni en kampverantwoordelijke coach je monitoren. Feedback geven, reflecteren, ... Hoe geef je op een constructieve manier feedback en zorg je dat men er ook echt iets mee is? Hoe geef je een moeilijke boodschap? Hoe kan je over jezelf reflecteren als hoofdmoni en kampverantwoordelijke?

 

EHBO in Bloemenstad-context 

Wat doe je wanneer een deelnemer een epilepsie-aanval heeft? Hoe kan je een deelnemer helpen die zich tijdens het eten heeft verslikt? Wanneer bel je het antigifcentrum of 112? In deze workshop EHBO in Bloemenstad-context ga je aan de slag met allerlei kampsituaties en oefen je hoe je gepast reageert. Als hoofdmoni of kampverantwoordelijke wordt vaak naar jou gekeken in noodsituaties. Deze workshop is de ideale voorbereiding.

 

Schrijf jullie in en beleef alweer een fantastisch Bloemenstadweekend. Inschrijven kan tot 28/04!